Mad & Drikke

Blogger-Bagværk: Sådan laver du kanalsnurrer

Landet over åbner der næsten hver uge et nyt luksusbageri hvor bagværksglade kunder kan købe alt fra glutenfrit paleo rugbrød til syndige chokolade croissanter, men særligt ét stykke bagværk har taget vejen fra vores svenske naboer og ind på hver en anstændig instagramkonto.

De er her, der og alle vegne – og ikke uden grund, med sin luftige bolledejskonsistens og sødmefulde indre, har kanelsnurren indtaget en ny plads som det mest hypede stykke bagværk. Ikke mindst på grund af de sociale medier, hvor den svenske kage florerer som fast sidekick til en god kop kaffe.

Måske er der tale om en decideret modreaktion på tidens glutenforskrækkede samfund, måske er vi blot blevet ofre for mediernes magt, som hele tiden fortæller os at der ikke længerer kan drikkes kaffe uden snurre, eller måske er det ganske enkelt bare fordi de smager helt fantastisk godt.

Hvis du først har ladet dig forføre af denne svært afhængighedsdannende fristelse, kan den være svær at slippe igen. Desværre er det heller ikke nogen billig last at lade sine daglige kopper kaffe akkompagneres af denne kanelinficerede kaloriebombe, – men frygt ej, ForByen giver dig her opskriften på selv at fremstille lækre og velduftende kanelsnurre, som helt sikkert vil gøre lykke i læsegruppen, på jobbet eller bare derhjemme til aftenkaffen.

Sådan gør du:

12 stk.

  • 5 dl. Sødmælk
  • 50 g. gær
  • 2 store æg
  • 150 g. Tipo 00 hvedemel
  • 15 g. stødt kardemomme
  • 10 g. salt
  • 350 g. smør
  • 350 g. rørsukker
  • 20 g. stødt kanel
  • 1 håndfuld perlesukker (kan undlades)

Hæld mælken i en stor skål og opløs gæren ved at røre med en ske. Tilsæt 1 æg, hvedemel, 150 g. sukker, salt og kardemomme. Ælt dejen ved lav hastighed på en røremaskine i ca. 10 min, den skal være glat, blankt og slippe skålen let.

Skær 150 g. smør i små tern og tilsæt dem én efter én mens der stadig røres rundt i yderligere ca. 10 min. Når al smørret er rørt ud i dejen stilles den på køkkenbordet med et fugtigt visketykke over i 1 ½ time.

Tag dejen op af skålen og slå den sammen til en rund bolle og pak den lidt stramt ind i husholdningsfilm, sæt dejen i køleskabet i 1 time.

Mens dejen hviler på køl laves kanelremonce ved at blande 200 g. blødt smør, 200 g rørsukker og 20 g stødt kanel grundigt sammen og stil til side.

Drys bordet med lidt mel og vend dejen ud herpå. Rul den til en aflang firkant på ca. 30 X 60 cm. Fordel kanelremoncen i et jævnt lag på dejen.

Fold så en tredjedel af dejen ind mod midten, og fold den anden tredjedel ind over den første således at der er 3 lag henholdsvis dej og remonce. Rul igen på dejen så den har en form på 30 X 30 cm. Brug et pizzahjul og skær dejen på den korte led i 12 strimler

Tag fat i strimlen med begge hænder og drej modsat fra ende, så den får ca. 6 snoninger, pas på ikke at sno den for stramt så cremen bliver klemt ud.

Tag den snoede dej strimmel med den ene hånd og sno den 2 gange rundt om din pege- og langefinger på den modsatte hånd. Placer det resterende stykke dej over de 2 snoninger og træk den ind mellem din pege- og langefinger således at snurren bliver hæftet sammen. (det lyder markant mere besværligt end det er).

Placér 6 kanelsnurre med snoningerne op af, på hver bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 30 min et lunt sted og gerne med viskestykke over.

Pisk det sidste æg grundigt sammen og pensl dine kanelsnurre inden de får et drys med perlesukker og bages i ca. 13 minutter ved 200 grader.

Bør indtages med måde!