Landsdækkende artikler

Stomivejledning: Tilpas din klæber og undgå hudproblemer

For stomiopererede opstår hudproblemer typisk ved allergier, lækage, klæberester og mekanisk traume på huden. Der findes flere løsninger alt efter dit hudproblem, men noget, du aktivt selv kan gøre, er at måle og klippe hullet i din klæber korrekt. Den rette tilpasning af din stomiklæber er nemlig afgørende for at holde huden omkring din stomi sund.

Det er vigtigt, at du generelt sørger for god stomipleje. For at gøre dig fortrolig med at tilpasse din klæber, har Coloplast udviklet denne stomivejledning. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du måler og klipper hullet i stomiklæberen korrekt for at forebygge hudproblemer og dermed bedst pleje din stomi.

 Mål og klip hullet korrekt for at forebygge hudproblemer

Krop og stomi kan forandre sig hele livet. Ændrer stomien størrelse og form, skal det hul, du klipper i stomiklæberen, også ændres. Den rette tilpasning skal ske løbende og hjælper dig med at undgå lækage, rødme og ubehag. Oplever du hudproblemer, bør du derfor, som det første, tjekke både form og størrelse på din stomi og dernæst tilpasse hullet på stomiklæberen.

Sådan tilpasser du hulstørrelsen på stomiklæberen

 • Stomien forandrer størrelse de første 6-8 uger efter operationen, så her skal hulstørrelsen have ekstra opmærksomhed.
 • Hvis du taber dig eller tager på i vægt, kan din stomi også forandre sig i størrelse og facon.
 • Det er vigtigt, at hullet i klæberen passer til stomien.
 • Hullet er korrekt tilpasset, når der ses 1-2 mm maveskind mellem klæbekant og stomien hele vejen rundt.
 • Klipper du hullet i stomiklæberen for stort, risikerer du en hudskade.
 • Klipper du hullet for lille, vil klæberen røre den fugtige stomi. En stomiklæber kan ikke klæbe på noget, der er fugtigt, og klæberen vil løsne sig indefra og ud.
 • For at tilpasse hulstørrelsen i din stomiklæber, skal du bruge dit stomiprodukt, en 2-dels basisplade eller en 1-dels pose, en lineal eller andet måleværktøj, en buet stomisaks og en kuglepen.
 • Måske du også kunne bruge en ny skabelon eller et nyt stykke pap til at lave en ny skabelon af det nye mål.
 • Din stomi kan ændre størrelse og facon alt efter, om du står, sidder eller ligger ned. Mål derfor altid din stomi både i siddende og stående position, da hullet skal passe, når stomien er størst. Får du hjælp af en anden person, så sid og stå da overfor hinanden. Er du alene, så brug et spejl. Husk at du ikke kan tage mål i en liggende position, da stomien her er mindst.
 • Din stomi trækker sig sammen ved berøring. Derfor kan du først måle stomien et par minutter efter berøring, når den er størst igen.

Har du en rund stomi?

 • Afprøv de forskellige huller i dit måleværktøj. Har din stomi ændret størrelse, skal du optegne det nye mål på stomiklæberens klippeguide ved hjælp fra måleværkstøjet. Herefter klipper du hullet i klæberen efter optegningen, hvor stregen skal klippes helt af. Inden du tager beskyttelsespapiret af, tjekker du, at den passer. Så påsætter du dit stomiprodukt ved at tage beskyttelsespapiret af din 1-dels pose og sætter den rundt om stomien. Herefter trykker du i 30 til 60 sekunder indefra og ud, så klæberen sidder godt på maveskindet.

Har du ikke en rund stomi?

 • Når stomien ikke er rund, skal du afmåle vandret og lodret.
 • Optegn dine mål på en ny skabelon eller et stykke pap.
 • Her er det en god idé at påsætte en kontrolpil over din optegning, så du kan se, hvad der er op og ned på skabelonen. Dertil er en god idé at påføre dagens dato.
 • Når du klipper og tester skabelonen, skal du kunne se pilen, og den skal pege opad. Den nye skabelon bruges nu til at optegne målene på klæberens klippeguide.
 • Du placerer skabelonen, så kontrolpilen vender mod klæberens klippeguide, så du ikke kan se den.
 • Nu kan du optegne, klippe, påføre og trykke som beskrevet ovenover ved en rund stomi.

Husk at måle din stomi hver tredje måned, eller hvis du oplever problemer. Besøg din stomisygeplejerske en gang om året. Det vigtigste er, at du ikke lader din stomi være en hindring for at leve det liv, som du ønsker.

Få gode råd til din hverdag hos Coloplast Care 

Coloplast Care er et ekstra støttetilbud til dig med stomi. Selvom hospitalet forbereder stomiopererede til en god hverdag efter udskrivelse, har mange alligevel svært ved at få de praktiske ting til at fungere. Derfor stiller Coloplast deres viden og indsigt til rådighed til dem, som måtte have brug for det.

Hos Coloplast Care kan du få gode råd, relevante informationer og inspiration til din hverdag med stomi. Du kan tilmelde dig månedlige e-mails eller løbende følge med i opdateringer på deres hjemmeside, når det passer dig. De erfarne sygeplejersker hos Coloplast har tavshedspligt og er også klar til at støtte og vejlede dig på telefonen om alt lige fra god stomipleje til valg af den rigtige produktløsning.