Jeg kan ikke huske at jeg nogensinde har oplevet lignende kulde herhjemme, som den vi har oplevet den seneste uge. En kulde der er smuk at se på, men som bider i kinderne og kroppen. Måske kan vi bruge frostgraderne til at komme hinanden lidt mere ved, hygge lidt mere om dem omkring os, inde i varmen. For mig er det en god undskyldning for at bruge lidt ekstra tid i køkkenet, og mit bud på en vintervenlig ret til de kolde dage er den franske klassiker coq au vin, med inspiration i Meyer’s måde at lave den på. Udover masser af smag og varme til kroppen, er det en ret der giver god mulighed for at hygge sig sammen i køkkenet, da den tager nogle timer at lave.

Ingredienser

1 stor økologisk kylling
1 tsk fint salt
1 flaske rødvin
200 g skalotteløg
250 g champignoner
3 dl kraftig bouillon (helst hjemmelavet)
4-5 fed hvidløg i skiver
1 lille bundt frisk timian
3 laurbærblade
2-3 gulerødder
Salt & friskkværnet peber
Smør og olie
Bredbladet persille

Sådan gør du

Op til 1 time før du går i gang
Hiv skindet af kyllingen og bred det ud på et stykke bagepapir, krydr med lidt salt (ikke for meget). Bag skindet på 150° i den forvarmede ovn i cirka 25 minutter, eller indtil det er helt sprødt. Lad skindet køle af og bræk det fra hinanden. Gem stykkerne i en lukket beholder. Parter kyllingen i lår og bryst. Skær brystet helt fri af benene og del det i to dele. Skær også lårene af. Rygbenet kan gemmes til bouillon. Masser lidt fin salt ind i kødet, og dæk stykkerne med rødvinen i en skål.

Forbered eventuelt kyllingen aftenen før, og sæt dem i køleskabet natten over. Men du kan gå i gang op til en time i forvejen og stadig få et rigtig fint resultat.

Tilberedningstid: 2 timer 
Rist de hele svampe og løg i fedtet i gryden, så begge dele får farve – start med løgene de skal have lidt længere tid end svampene. Tag blandingen op og læg til side på en tallerken. Tag kyllingestykkerne op af rødvinsmarinaden og dup stykkerne tørre med køkkenrulle. Gem rødvinsmarinaden.

Tilføj lidt mere fedtstof i gryden og steg kyllingestykkerne til de får en flot gylden farve. Krydr med peber. Tilsæt rødvinen sammen med bouillon, grofthakket hvidløg, timian og laurbærblade.

Skræl gulerødderne, skær dem i rustikke stykker og kom også dem ned i gryden. Lad kyllingen koge ved svag varme under låg i 45-60 minutter – tag brystet op efter 20-25 minutter. Når alt kødet er færdigtilberedt, tag det op af gryden og sigt skyen over i en ren gryde. Gem gulerødder og hvidløgsstykker. Kog skyen ind til 6-7 dl og smag til med salt og peber.

Kog skyen op med kyllingen, bacon, løg og svampe, gulerødder og hvidløg, så det hele bliver varmet godt igennem. Hak persillen groft. Server coq au vin’en med persilledrys, sprødt kyllingeskind og et godt stykke brød til.

Julie Maj Andersen
Skrevet af

Skriv en kommentar

X