Mad & Vin

Flankesteak Tacos med pico verde

Tror de fleste af os kan lide mexicansk mad. Mexicanske opskrifter består ofte af det jeg vil kalde klassiske kombinationer af råvarer, som hakket oksekød, agurk og tomat. Kombinationer som jeg tror de fleste af os jævnlig bruger i forskellige afskygninger. Personligt synes jeg egentlig at en ”standard taco” er en lille smule kedelig, og har indtil for nylig kategoriseret det mest som hurtig hverdagsmad.

Men ligesom mange af de andre køkkener er det som om, at det mexicanske rider på en 2.0 bølge herhjemme. For et halvt år siden åbnede Nomas tidligere dessertkok, Rosio Sanchez, en mexicansk restaurant i København, som er af en helt anden kaliber end dem jeg ellers har oplevet. Og det har altså også ændret mit syn på det mexicanske køkken, som jeg nu finder massere af inspiration i.

Det næste jeg skal prøve er flankesteak tacos med syrlig pico verde, som skal serveres med sammen med minimum én øl eller Margaritas.

Det vigtigste køkkenudstyr er en stor støbejernstegepande og et godt kødtermometer. Denne kødskæring har en tendens til at blive hård hvis det bliver gennemstegt, så termometret er vigtigt.

Når kødet har nået en temperatur på 55° skal det af panden. Kødet vil fortsætte med at arbejde, mens det hviler sig.

Til 6 personer

Flankesteak
1 kg

Marinade
½ dl oliveolie
¼ dl tequila
2 spsk. Triple sec
2 lime, skal af en, saft fra begge
3 hvidløg, hakkede
½ tsk. Chili pulver
Et drys salt

Pico verde
3 tomater, fint hakket
3 forårsløg, skåret i meget tynde ringe
1 grøn chili, tømt for kærner og hakket
1/2 agurk, uden kærner og fint hakket
1 lime, saften af en lime
1 spsk. kapers, skyllet og hakket
2 fed hvidløg, hakket
½ dl bredbladet persille, finhakket
½ dl frisk koriander, fint hakket

Sådan gør du
Mariner kødet:

Pisk alle marinade ingredienser sammen i en lille skål. Hæld marinade i en skål og vend kødet godt rundt i den. Mariner i køleskabet i 4 timer eller natten over.

Pico Verde
Kombiner alle ingredienser i en skål. Smag til med salt hvis nødvendigt. Tilføj eventuelt lidt oliveolie.

Steg kødet
Smelt en skefuld smør eller varm olivenolie op i en støbejern stegepande over middelhøj varme. Tag kødet op fra marinaden og dup det med et stykke køkkenrulle. Læg kødet på panden og brun på den ene side i 4-5 minutter. Vend derefter kødet og sæt kødtermometret i den tykkeste del af kødet, og steg det indtil det har en temperatur på 55°.

Lad kødet hvile i 5-10 minutter. Skær det i strimler og server.

Tacos
Hvis du har gaskomfur, så læg en tortilla over ilden på dit komfur og lad flammen flirte med den, men pas på at den ikke antænder. Det giver en lækker ”kullet” smag og puffer tortillaen lidt ekstra op og gør den mindre tæt. En grill kan selvføgelig også bruges, og ellers bare i ovnen på normal vis.

Buon appetito!