Mad & Drikke

ØL-Guide

IPA, Pilsner, Stout eller bare en Porter? Synes du også det kan være svært at navigere i de forskellige navne og betegnelser for de mange specialøl, så frygt ej, – ForByen giver dig her en guide til hvordan du finder netop din favorit.

Der bliver stadig flere små special- og Mirkobryggerier, som tilbyder spændende og innovative udgaver af den ældgamle drik. – Og der er sket en del med øllet, siden det i oldtidens Egypten blev fremstillet af gæret brød.

Det kan imidlertid godt være lidt svært at hitte ud af de mange typer af øl som bryggerierne præsenterer os for, – ForByen har samlet de mest gængse og giver dig her et overblik over hvad de forskellige betegnelser dækker over.

PILSER
Pilsneren er den mest udbredte øltype i verden. Den fremstilles af pilsnermalt, som giver øllet den lyse farve og tørstslukkende effekt.

Alkohol: 4,6 % vol.

CLASSIC
Er en forholdsvis ung øltype, som er blevet brygget i Danmark siden 1993. Classic er en moderne udgave af den klassiske bayerske øl og er kendetegnet ved en lidt mørkere farve og karamelagtig smag, end den klassiske pilsner.

Alkohol: 4,6 % vol.

HVEDEØL
Som navnet antyder er hvedeøl brygget på minimum 50% hvedemalt som giver øllet en lidt mere krydret smag. Hvedeøl findes også i en ufiltreret udgave, hvilket giver det karakteristiske udsende.

Alkohol: 4,6 – 5,8 % vol.

ALE
Er en engelsk fællesbetegnelse for al overgæret øl, og spænder således fra den helt lyse Bitter Ale til den mørke og søde Brown Ale. Lad dig ikke forvirre over de mange Ale-typer, de smager særdeles forskelligt og findes i alle styrker og smagsnuancer.

Alkohol: 1,6 – 8,5 % vol.

IPA
India Pale Ale, kaldet IPA blandt venner – er i tiden en meget populær bryg, som lagt de fleste bryggerier har deres egen variant af. Øllet blev oprindeligt tilføjet en højere humle- og alkoholprocent, for at klare den lange sejltur til Indien, i dag kendetegner vi primært IPA’en ved den let bitre smag som humlen tilføjer.

PORTER
En klassisk engelsk bryg, som er karakteriseret ved en meget mørk, næsten sort farve. Den mørke farve er resultatet af de kraftigt tørrede maltsorter som anvendes for at give øllet fyldig karakter og en næsten røget smag.

Alkohol: 7,5 – 8,5 % vol.

STOUT
Den absolut mørkeste øl, brygget på ristede malttyper som giver en stærk karakter og let sødlig smag. Den mest kendte stout er den irske Guinness, som verden over er kendt for den runde smag og det bløde skum.

SKÅL!