Mad & Drikke

Nye danske kartofler  

Sommeren er så småt på vej og det samme er sæsonen for nye danske kartofler. ForByen giver dig her en række tips og tricks til hvordan du skal behandle nye små kartofler, så du er sikker på den bedst mulige smag.

Findes der noget mere lækkert end de første ny opgravede danske kartofler? Danskerne elsker kartofler og når vejret bliver lunt begynder mange af os at drømme om at sætte tænderne i de gyldne lækkerier. Det er dog ikke uvæsenligt hvordan du behandler dine nye kartofler, for hvis de ikke bliver tilberedt tilstrækkeligt er oplevelsen hård og bitter – og hvis kogetiden bliver for lang, ender du med en vandet og udkogt konsistens. Den perfekt tilberedte kartoffel har bid og struktur, men smelter samtidig i munden. For at opnå det bedst mulige resultat, er der en række faktorer som det er værd at hæfte sig ved.

Sorten

I Danmark findes der mange forskellige kartoffelsorter, som har hver deres egenskaber. Det kan derfor godt betale sig at vide hvilken sort du har med at gøre. De tidlige nye kartofler er ofte Ditta, Exquisa eller Ballerina, som alle udemærker sig ved at være kogefaste og have en tynd skræl – som med fordel kan spises. En anden populær sort er aspargeskartoflen, som med sin nøddeagtige smag og aflange facon er en klar favorit på sommerbordet, aspargeskartoflen høstes dog først senere på sommeren.

Størrelsen

Det kan godt være at det ikke altid er størrelsen det kommer an på, men lige når vi taler nye kartofler, så er det ikke uvæsenligt. Fordi tilberedningstiden er relativt kort på de små nye danske kartofler, er det vigtigt at fylde gryden med kartofler af nogenlunde samme størrelse, således at du får et ensartet resultat. Her er Ballerinakartoflen særdeles velegnet fordi de ofte er meget ensartet i størrelsen.

Opskrift

  • 1 kg. Nye danske kartofler
  • 1 håndfuld friske løvstikke
  • 15 g. salt
  • 50 g. smør

Sådan gør du:

  • Rengør forsigtigt kartoflerne mellem hænderne, eller brug en (ubrugt) skuresvamp og gnid dem forsigtigt. De skal ikke skrælles, men blot gøres rene.
  • Fyld en stor gryde ca. halvt op med vand og 50 g smør – bring det i kog
  • Når vandet koger kommes kartofler, salt og løvstikke i gryden
  • Kog kartoflerne i 6 – 8 minutter alt efter størrelsen
  • Tag dem af varmen og lad dem tilberede færdigt i det varme vand yderligere 5-10 minutter
  • Hæld varmet fra og server de nye friske kartofler som tilbehør til et godt stykke kød eller fisk

Velbekomme