Mad & Drikke

Dark ’n’ Stormy i forårssolen

Denne super lækre, friske og søde cocktail er officiel nationaldrik på Bermuda, men også på de lidt nordligere breddegrader har vi taget den gamle piratsjus til os. ForByen guider dig her igennem historien og giver dig opskriften på den fuldendte Dark’n’Stormy.

En mørk og stormfuld historie

Den mørke rom har altid været kendt som den fortrukne drik blandt søens folk. Tilbage i midten af det 19. Århundrede indførte den Britiske flåde restriktioner på hvor meget rom en sømand dagligt måtte indtage. Sagnet vil at sømændene blandede deres daglige ration med ingefærøl, et middel opfundet til at modvirke søsyge, for at få rationen til at række lidt længere. Med årene indså man at søfolkene var nødsaget til at reviderer deres diæt, da mange døde af skørbug, grundet mangel på vitaminer, i den forbindelse begyndte man at tilføje lime i dagens cocktails.

Navnet Dark’n’Stormy opstod dog først langt senere, umiddelbart efter 1.verdenskrig, hvor en sømand sammenlignede cocktailens karakteristiske, let grumsede farve, med farven på en sky som kun en død mand eller en tåbe ville sejle under.

Den sorte sæl

En Dark’n’Stormy er ikke blot navnet på den velsmagende piratsjus som varmer i munden og køler i halsen.  – Det er også et registreret varemærke ejet af spiritusfabrikanten Gosling Brothers. Flaskerne blev oprindeligt forseglet med sort lak, hvilket gav anledning til navnet, som angiveligt er inspireret af sælerne som fulgte langs sømændenes skibe.

En ”ægte” Dark’n’Stormy laves således med Gosling’s Black Seal Rom, som er en rig, velafbalanceret og meget nuanceret mørk rom. Det er de er klassiske romsmage som karamel, vanilje og urter som dominerer og skaber den varme, søde bund for en fuldendt Dark’n’Stormy.

Ginger Ale eller Ginger Beer

En meget hyppig misforståelse er den at Ginger Ale og Ginger Beer er den samme drik, og derfor fint kan erstatte hinanden. – Men nej, det er ikke tilfældet. Ginger Ale er en lemonade, lavet af vand, sukker og ingefær, hvor der tilsættes kulsyre. Ginger Beer er en brygget drik, lavet på de samme metoder som øl, den ufiltrerede udgave giver den karakteristiske ”cloudy” farve og skarpe ingefærsmag, som dermed er det eneste rigtige at tilsætte, hvis du vil lave en habil Dark’n’Stormy.

Opskrift

2 X Dark and Stormy Cocktail

  • 12 cl. Gosling Black Seal rom
  • 1 økologisk limefrugt
  • 33 cl. Ginger Beer
  • Knuste isterninger

Fyld glasset ca. 2/3 dele med knust is. Pres saften fra en halv lime i glasset, tilsæt 6 cl. Mørk rom og rør godt rundt. Top drinken med Ginger Beer og en skive frisk lime.