Mad & Vin Sponsoreret indhold

Passion for det gode liv, kærlighed og trangen til at skabe

Det er opskriften på den succesfulde transformering af området omkring Espergærde Havn. Der er trængsel på det lille torv og kamp om parkeringspladserne. Området er skabt om til en lille italiensk oase. Du spiser italiensk, du drikker italiensk og du hører italienske gloser imens.

Ja, det er sådan lidt ”Little Italy”. Vi har skabt et lille stykke Italien på et vindblæst hjørne i Espergærde, som vi plejer at sige. Vi går op i, at alt skal være ægte og autentisk. Succesen ligger i detaljerne, fortæller Franco lidt stolt.

 

Franco og Jane er aldrig gået på kompromis med deres idealer

 

Det er også historien om kokken fra Torino, der fik og greb chancen for at komme til at arbejde på en italiensk restaurant på Rådhuspladsen i København. Her mødte han Jane, der solgte is i Tivoli. De blev kærester, fik børn og flyttede til Espergærde. Ikke for at starte op som kreative og driftige iværksættere, men fordi de gerne ville have, at deres børn gik på en Rudolf Steiner skole. En aften ville den lille familie gerne ud at spise. De kørte op og ned ad kysten for at finde et sted. Det var ikke til at finde en café eller restaurant før i Helsingør. Det var den aften, det unge par besluttede at åbne deres egen café. De besluttede også ikke at gå på kompromis med deres ideer og ambitioner. De skaber med udgangspunkt i, hvad de selv godt kan lide. Med deres hjerter.

Vi startede med is og kaffe i den gamle kiosk på hjørnet af Mørdrupvej og Strandvejen. Det var den 21. maj 1994. Et mindre lokale, som vi satte i stand, som vi ønskede det. En gammel italiensk disk med bøtter til is var det bærende møbel. Da issæsonen var slut, tænkte jeg: Vi prøver med sandwich. Det blev så til sandwich. Hjemmebagt brød, selvfølgelig!

Det gik herefter slag i slag. Der kom et par varme retter, enkle og traditionelle italienske, og lidt salat. Da parrets ældste søn, Nikolaj, gik ud af skolen, var han ikke i tvivl om, hvad han skulle, så han begyndte at arbejde i den cafe, der lige så stille udviklede sig.

Franco og Jane måtte bygge om, så der kom et rigtigt køkken og toiletter. I 2001 kom Francos kompagnon Massimo fra Firenze, som Franco skælmsk kalder ”min adopterede lillebror”, forbi og blev. I 2007 kom Riccardo til som kok. Også Riccardo er stadig en del af teamet.

Det gode liv og jazz

Jazz´en

Da frisøren ved siden af gik med tanker om at lukke, købte familien lokalet, som straks blev lagt til den gamle forretning, og nu kunne Franco og Jane gå i gang med del to af Francos passion: Jazz.

Musikken, jazzen var min store drøm. Jeg ville skabe et sted, hvor man kunne kombinere god mad, god vin og god musik. Det kunne gå i opfyldelse nu. Stille og roligt byggede vi en lille scene op, købte klaver og lydudstyr og lavede både brunch med jazz og egentlige koncerter om aftenen.

Det var i 2011, der for alvor kom gang i musikken på Divino. Selv husker Franco en helt særlig aften med trompetisten Paolo Fresu, pianisten Stefano Bollani og den danske bassist Jesper Lundgaard. Ort tid efter kom Cicilie Nordby forbi. Da vidste Franco, at jazzen på Divino ville udvikle sig. Faktisk har Divino været nomineret til prisen som årets jazzklub i Danmark – kåret af musikerne. Den lille intime jazzklub endte på en flot tredjeplads.

Franco, Jane, deres to sønner Nikolaj og Jacopo, Massimo og Riccardo arbejdede videre. De kiggede tværs over Strandvejen til det lille stykke Espergærde-historie ”Den sorte og den gyldne hane”. De gik lige så stille og fik ideer til, hvad deres næste kreative proces skulle være. Og da bygningerne blev ledige, slog de til.

Stilhed før storm. Et sjældent roligt øjeblik på Pizza&Birra

 

Gelato, Pizza & Birra

”Vi vendte tilbage til vores rødder. Divino startede som en kaffe- og ikke mindst en isbar. Den gamle italienske disk med isbøtter fik nyt liv i ”Artistico”, isbaren på havnen.

Her skaber Nikolaj, sammen med Jacopo, Jane og Francos to sønner, is fra bunden. ”Gelato artigianale”, håndlavet italiensk is på de bedste sicilianske råvarer, med base af god, dansk økologisk mælk. ​

Men det blev også til ”Divina – Pizza & Birra”, som byder på ægte italienske pizzaer og også et stort udvalg af øl. ​De er specialister i sprøde pizzaer med råvarer i høj kvalitet bagt i stenovn.

Tilbage til rødderne. Sønnerne Nikolaj og Jacopo står for den hjemmelavede italienske is

Et dream-team

Franco er frontfiguren på det italienske hjørne i Espergærde. Men lige ved siden af står Massimo, Riccardo, hans to sønner Nikolaj og Jacopo og ikke mindst hans kone Jane. Også parrets datter, Giada, hjalp til de første år, og giver stadig en hånd med når hun indimellem er på besøg i Danmark. Hun bor nu permanent i Firenze med sin (italienske) kæreste.

Alle roses og anerkendes for deres del.

Det var aldrig gået uden Jane. Vi er begge kreative og kan tænke store tanker. Jeg er sådan lidt forvirret og usikker. Jane går mod målet. Og så har hun en virkelig god smag og sans for kvalitet. Vi er et godt makkerpar. Hvis vi mærker, at det er godt for os, så kører vi.

Men rejsen stopper også her. Franco og Jane betragter deres livsværk, deres lille italienske hjørne på Strandvejen, som helstøbt.

Nu skal vi så heller ikke mere. Vi har været loyale mod de idealer, vi satte op, da vi startede rejsen. Vi har skabt det ægte og det autentiske. Det giver en særlig tryghed for vores gæster at være her. Succesen ligger i høj grad i detaljerne, og dem har vi haft sans for.

 Cafe Divino
Mørdrupvej 1 A
​3060 Espergærde
Telefon: 49 13 63 77
E-mail: cafedivino@cafedivino.dk

Divina – Pizza & Birra
Strandvejen 159
3060 Espergærde
Telefon: +45 49 13 61 77
E-mail: cafedivino@cafedivino.dk

Ved take away -10%

I samarbejde med Cafe Divino