Livsstil

Tid til at få træværket gået grundigt efter

Sponsoreret indhold: Vinteren har været hård. Frosten har haft godt fat alle steder, så tiden er lige nu inde til at få kigget huset godt efter. Udenfor.

Især træværket skal du være opmærksom på. Det er faktisk det mest udsatte på dit hus. Du gør dig derfor selv en super tjeneste, hvis du bruger nogle timer på at gå træværket grundigt efter. Både hvor der er malet og hvor der er træbeskyttet.

Træ arbejder altid og har brug for beskyttelse, hvis det skal holde i lang tid og tage sig godt ud. Gå derfor en tur rundt om huset og tjek, hvordan træværket ser ud nu når forårssolen for alvor er ved at få magt.

På turen rundt om huset skal du kigge efter, om træet ser mat og tørt ud. Tag eksempelvis lidt malertape, sæt det på træet og riv det af igen. Sidder der malerrester på tapen så tag en malingskraber og skrab forsigtigt i overfladen af træet. Kan du skrabe maling løs er det tegn på, at træet ikke er beskyttet godt nok. Og du skal i gang med at male.

Få træet gjort godt rent

Men inden du svinger penslen skal træværket gøres grundigt rent. Det har nemlig betydning for den efterfølgende behandlings slutresultat og dermed også holdbarheden af dit arbejde. Det er jo ærgerligt, hvis arbejdet kun er gjort halvt. Det koster både tid og penge.

Du skal derfor bruge et rengøringsmiddel til at gøre træet rent. Der findes mange egnede produkter, men du kan jo prøve Flüggers Facade Clean. Når rengøringsmidler er påført skal det vaskes af med rent vand og så skal træet tørre. Men så er træet også klar til ny maling eller træbeskyttelse.

Når du maler så vælg en malepensel med samme bredde som de brædder, du skal male og sørg for at male ét stykke af gangen også kaldet “vådt i vådt”. Så undgår du overlapninger og sikrer ensartethed i malingen. Fordel malingen eller træbeskyttelsen i ensartede lige træk – start gerne ovenfra og ned. Og husk lige at male i samme retning som brædderne. Samme metode gælder når du skal træbeskytte.

Tjek vejret inden du begynder

Vejret har stor betydning for det endelige resultat, så kik lige vejrudsigten inden du går i gang med penslen. Kan du se, at der er tre til fem tørre dage at arbejde i er det bare med at komme i gang.

Det er bedst at træbeskytte udendørs træværk i perioden fra slutningen af april til september. Træbeskyttelse fungerer bedst i moderat luftfugtighed og temperaturer mellem 10 og 25 grader. Der skal helst være gået en uge uden regn, inden du begynder at træbeskytte. Husk at træets fugtindhold maksimalt må være 15 procent. Det kan du måle med en fugtmåler.

Når du træbeskytte skal du huske, at du ikke kan benytte oliebaseret træbeskyttelse træ, som tidligere er behandlet med vandbaseret træbeskyttelse. Men du kan godt male med vandbaseret træbeskyttelse selvom overfladen tidligere er behandlet med oliebaseret træbeskyttelse.

Du kan finde en række forskellige produkter til træbeskyttelse hos Flügger farver og husk så jævnligt at holde øje med træværket omkring dine vinduer. Det er nemlig en god ide løbende at vedligeholde træværket her.

Det skal du gøre både for træværkets skyld og for din egen skyld. Med løbende vedligeholdelse slipper du nemlig for at male hele træværket hver gang du opdager mathed i det træbeskyttede træ.

Gør du det til en vane at komme hele vejen rundt om dit hus og får tjekket træværket og vedligeholdt det, er du sikker på, at træværket på dit hus dels vil præsentere sig bedre dels vil være i tiptop form året rundt.

Find din lokale Flügger farver her:

Flügger farver
Gefionsvej 45 – 3000 Helsingør

Flügger farver
Prøvestenscentret / Birkedalsvej 6 – 3000 Helsingør

Flügger farver
Nørre torv 7 – 3060 Espergærde