Livsstil Sponsoreret indhold

Kender du en der er ordblind?

Ordblindhed er et tabu der stadig lever i bedste velgående herhjemme. I 2018 er der stadig tendenser til at tænke, at de der ikke kan læse og skrive korrekt må være dumme.

”Lad os én gang for alle slå fast, ordblindhed er alene en funktionsnedsættelse og kan forbedres ved intensiv undervisning og it-baserede læse- og staveværktøjer”, siger Malene Blach Payer.

Malene Blach Payer er leder af FVU (forberedende voksenundervisning i dansk og matematik) og ordblindeundervisning ved LOF Øresund i Helsingør.

”Ordblinde har vanskeligheder med at knytte lyd til bogstaver og omvendt. Man slipper aldrig af med sin ordblindhed, men man kan komme rigtig langt. Og der er gratis hjælp at få”, fortæller Malene Blach Payer.

Cirka 5 % af den danske befolkning er ordblinde. Niels Bohr og Einstein er eksempler på dygtige – og i den grad intelligente – mennesker som var ordblinde. Andre, nutidige eksempler er Sarah Blædel, Ghita Nørby, Thomas Blachman og Signe Lindqvist.

Den tyske fysiker Albert Einstein var ordblind

Hele Danmarks skuespillerinde Ghita Nørby er ordblind

Ordblinde stemples fra en tidlig alder

I rigtig gamle dage anbragte man ordblinde indenfor åndssvageforsorgen – man stigmatiserede raske og velfungerende mennesker.

Ordblindhed er den dag i dag stadig et tabu blandt mange, og en del ordblinde ”tabes” desværre unødigt på vejen – deres ordblindhed bliver simpelthen ikke opdaget. Det kan blive en ond cirkel, hvor de helt undgår at læse og skrive, fordi de tror de ikke kan. Og fravælger en boglig uddannelse.

”Ordblinde kan med de rette værktøjer blive meget dygtige til at læse og skrive. Intensiv ordblindeundervisning og træning er – ligesom med alt andet træning – vejen frem”, fortæller Malene Blach Payer.

Hjælpemidler til at takle ordblindhed

Hvis man sidder i et job hvor rapportering eller mail korrespondancer er en del af hverdagen, kan det være en udfordring for en ordblind, som bruger ekstra meget energi på at læse og bearbejde informationer. Men sådan behøver det ikke at være:

”Der findes i dag mange læse-skrive teknologier, der gør det langt lettere for ordblinde. I ordblindeundervisningen får man stillet IT teknologi til rådighed, så man også lærer at bruge programmer og apps til smartphones, tablets og PC’er. Og undervisningen er gratis”, fortæller Malene Blach Payer.

Er man i tvivl om man er ordblind, kan man blive testet gratis på LOF. Testen tager ca. 30 minutter og viser med det samme, om man er ordblind eller ej. Det er således hurtigt klaret, og det er en lettelse for mange at få en afklaring.

Er du interesseret i at vide mere om emnet, vil du bestille tid til en gratis test eller ønsker du at gå til ordblindeundervisning, er du velkommen til at kontakte LOF Øresund her:

LOF Øresund
Stengade 57 – 3000 Helsingør
Tlf. (+45) 4926 0288
https://lofkurser.dk/