Livsstil Sponsoreret indhold

Bliv godt kørende på helårsdæk

Hvad er egentlig det rigtige valg når det handler om dæk? Behøver man at skifte mellem sommerdæk og vinterdæk – kan man ikke bare køre på sommerdæk hele året? Og hvad er fordelene ved at vælge helårsdæk?

”Det handler om at kortlægge sit køremønster. Bruger man bilen meget eller lidt? Kører man hver dag eller kun engang imellem? Kører man lange ture tværs gennem landet og til udlandet, eller kører man hovedsageligt korte ture til og fra købmanden?”, spørger Lars Enghoff fra Ivar Jensen Autogummi.

Valget af dæk afhænger altså af hvordan og hvor ofte man bruger sin bil.

Sommerdæk og vinterdæk

Sommerdæk og vinterdæk er – som navnene antyder – designet til sommerbrug og vinterbrug. Forskellen ligger først og fremmest i gummiblandingen:

”I sommerdæk er der en overvægt af syntetisk gummi fremfor naturgummi. Det er en fordel med mest syntetisk gummi når luften og asfalten er varmet op. Det hårde materiale ligger bedre på vejen i sommervejret og dækkene bliver slidt langsommere op,” forklarer Lars Enghoff.

”Omvendt er der mere naturgummi i vinterdæk. Når luften er kold og vejene er kolde og glatte, har de blødere vinterdæk et bedre greb på vejen end de hårdere sommerdæk,” uddyber han.

Hvorfor vælge helårsdæk?

Helårsdæk er et kompromis mellem vinterdæk og sommerdæk. Der er mindre syntetisk gummi i helårsdækkene end i sommerdækkene, og mere naturgummi i.

”Kompromisser forbinder vi nok ofte med noget, som er mindre godt. Helårsdæk er da også mindre gode hvis man kigger på det store billede. Helårsdæk er lidt blødere end sommerdæk og slides hurtigere. Og om vinteren ligger helårsdækkene mindre stabilt på vejene end vinterdækkene”, fortæller Lars Enghoff.

Alligevel anbefaler han og hans kollegaer helårsdæk til en bestemt gruppe af bilister – nemlig de bilister der kører rundt på sommerdæk hele året.

For din sikkerheds skyld

De bilejere som hovedsageligt bruger bilen til småture rundt i lokalmiljøet, er ofte dem der nedprioriterer det årlige dækskifte og kører på sommerdæk hele året, fortæller han. -Det er typisk sommerdæk der sidder på bilen fra ny, når man får den fra forhandleren.

”Jeg forstår godt at man ikke gider skifte dæk, hvis man ikke bruger sin bil ret meget. Men jeg kan simpelthen ikke anbefale at køre rundt på sommerdæk om vinteren. Det handler først og fremmest om din egen og dine medpassagerers sikkerhed”, fortæller Lars Enghoff.

Når det er koldt i vejret og glat på vejene, får sommerdækkenes hårde overflade ikke et fast nok greb i vejen, og risikoen for skridulykker stiger markant.

Vil man undgå at skifte dæk sommer og vinter, så skal man vælge det bedste alternativ i stedet – nemlig helårsdæk”, slår Lars Enghoff fast.

Lars Enghoff bag skranken hos Ivar Jensen Autogummi

Vil du høre mere om forskellen på vinterdæk, sommerdæk og helårsdæk er du velkommen til at kontakte Ivar Jensen Autogummi:

Ivar jensen Autogummi / Helsingør

Ole Rømersvej 8 – 3000 Helsingør
Tlf. 4922 0206

Farum
Farum Gydevej 91 – 3520 Farum
Tlf. 4495 8555

Slangerup
Raasigvangen 5 – 3550 Slangerup
Tlf. 4733 4711

I samarbejde med Ivar Jensen Autogummi