Mad & Drikke

Kokkens livret: Kunsten at spise tatar

Tatar er retten de fleste har en klar holdning til – hvad enten du hører til dem som lyser op når frokostkortet byder på en klassisk løvemad, eller tilhøre dem der finder tanken om at spise råt kød en anelse makabert, – så hjælper ForByen dig til at forstå hvorfor tataren ér og bliver en klassiker i både ind- og udland.

Retten Tatar har sit navn efter det asiatiske stammefolk Tatarerne, som angiveligt placerede råt oksekød under sadlerne på deres heste for at mørne det, inden serveringen. Retten findes verden over i forskellige udgaver, i den klassiske franske bistroret Steak tatare, serveres tataren rørt med dijonsennep, diverse friske krydderurter og serveres med pommes frites. I USA ynder man at blande tabasco og Worcestershire-sauce i, mens russerne – ikke overraskende blander deres version med vodka.

Herhjemme kender vi bedst tataren som en Løvemad, hvor det hakkede, eller skrabede okse, eller kalveinderlår, serveres på et stykke rugbrød med rå æggeblomme, kapers, hakkede løg og revet peberrod.

Hvis du er nybegynder ud i kunsten at spise tatar, men gerne vil lære at sætte pris på rettens mange facetter og smagsnuancer, så kan det være en fordel at gå efter den rørte version. Rørt tatar giver en mere ´genkendelig’ konsistens hvor salat, kartoffelchips og andre elementer er med til at løfte retten og gøre den lidt mere fremkommelig. Er du selv hoppet i køkkenet for at finde den helt rigtige kombination, så prøv at blande din tatar (som med fordel kan købes hos slagteren) med frisk frisésalat, saltsyltede citroner og sprøde kartoffelchips.

Er du mere fortrolig med at spise tatar, kan du med fordel lade dig inspirere af andre råvare og forskellige tendenser, og selv begynde at eksperimentere med hvordan retten kan tages sig ud. En moderne Ny Nordisk version kunne evt. bestå af kalveinderlår rørt med friske ramsløg og serveres med peberodsmayo og sprødstegt rugbrød.

For den sande tatarentusiast findes der ikke nogen begrænsninger for hvordan, og med hvilke råvare, det er muligt at kreere en tatarret. Her er et bud på den lidt mere ekstravagante udgave, hvor tataren hakkes fint af krondyr, graves på køl i tre døgn for herefter at blive toppet op med friteret kartoffel og karljohanpulver.

Velbekomme og go’ appetit.