Shopping Sponsoreret indhold

Ikke ”bare” en tæppehandler

For snart 50 år siden – den 30. november 1968 – kom en ung iransk mand til København, hvor han skulle hjælpe med en handel mellem Iran og Danmark. Da handelen ikke blev til noget fik Said Dayyani i stedet arbejde på Frichs-fabrikkerne i Aarhus og det var her, i den jyske hovedstad, han mødte sin danske kone Annette. Hun opfordrede ham til at begynde på ingeniørstudiet i København, men sprogbarrierer gjorde, at han måtte opgive og da Annette blev gravid med parrets første datter, skulle den stolte iraner finde en måde, hvorpå han kunne forsørge sin nye familie på. Parret flyttede til Esbjerg, hvor Said åbnede en af Danmarks første butikker, der solgte ægte persiske tæpper – noget, der skulle vise sig, at blive ikke blot en forretning, men en passion, der har gjort, at nu 74-årige Said, slet ikke kan slippe sit livsværk.

Høj kunstnerisk værdi

Tæpperne ligger omhyggeligt placeret på gulvet eller hænger, næsten som farverige malerier på væggene, i det højloftede og lyse butikslokale i Scandinavian Center midt i Aarhus. Et lokale, Said Dayyani har drømt om til sin forretning i mange år, på grund af størrelsen, beliggenheden inden døre og dagslyset. Det er tydeligt, at Said Dayyani er en mand, der går op i alt det klassiske ved at drive en forretning. Alle, der træder ind i butikken bliver mødt af en venlig imødekommende gestus og et smil fra den nu ældre herre, der har et næsten ungdommeligt glimt i øjnene. Servicen er en dyd og måske derfor, har House of Persia et ret godt ry i branchen. Said kommer gerne ud til kunderne, så de kan se tæpperne på gulvet i deres hjem eller erhvervslokaler og vejledningen er grundig og erfaringen stor. Og er der noget, han ikke lige har i butikken, kan han som regel skaffe det til kunderne.

Tæpperne ligger omhyggeligt placeret på gulvet eller hænger, næsten som farverige malerier på væggene hos House of Persia.

I 70’erne var de ægte tæpper ikke for alle, da de var ret dyre i forhold til standardindkomsten dengang. Men Said fik hurtigt gode kunder, der gerne ville investere i de fine tæpper, han solgte. Det viste sig nemlig, at han havde en særlig sans for kvaliteten ved tæpperne og samtidig en særlig evne til at vælge tæpper, med høj kunstnerisk værdi.

De tæpper jeg sælger, har jeg særligt udvalgt. De skal ikke blot være i høj kvalitet, men i lige så grad have stor kunstnerisk værdi. I Iran er der tæppekunstnere, som er lige så anerkendte, som vores designere her i Danmark,” fortæller Said.

Der findes i princippet fire slags tæppetyper, som Said alle har i sin butik og er der nogen, der ved noget om tæppekunsten er det ham. Der er landsbytæpperne, der er skabt i Irans små bondesamfund og er inspireret af lokale mønstre, der er gået i arv gennem generationer. De er vævet af ekstra fed uld fra dyr, der ofte færdes på kolde bjergsider. Så er der nomadetæpperne, som er inspireret af naturen, mens de fineste tæpper er værkstedstæpperne. De er skabt af ægte kunstnere, som kun arbejder med den allerfineste uld og silke og der kan være op til 1 million knytninger på blot en kvadratmeter. Derudover er der Kelimtæpperne, som er fladvævede tæpper af uld, og i få tilfælde af eller med silke.

Der findes i princippet fire slags tæppetyper som alle findes hos House of Persia

50 år i Danmark

Said betegner sig selv som lidt af en fanatiker, når det kommer til tæpperne. Han går højt op i, at der skal være en særlig harmoni mellem farverne og kunsten i mønstret. Han vælger ikke tæpper i skrappe farver, da han mener, der er rigeligt af farver og forstyrrelser i folks hjem i dag, så tæpperne behøver ikke råbe højt.

De skal både have en funktion, som for eksempel at dæmpe lyden. Samtidig skal de også være med til at skabe et venligt miljø og give varme til rummet, både med farverne og deres bløde overflader,” fortæller Said.

Tæpper er ikke længere forbeholdt bedsteforældregenerationen, men flere af hans kunder er unge mennesker. De vil gerne have tæpper i indretningen og tæpper, deres børn kan ligge at lege på – eller tæpper i deres kontormiljøer, hvor de hygger og skaber ro i lokalet.

Selvom det igen er blevet populært med tæpper i hjemmet, så tæppeindustrien ikke som før.

”De gode gamle tæpper forsvinder lige så stille. De unge i Iran vil hellere uddanne sig, end gå ind i familiens tæppetradition og omhuen er ikke som før – håndarbejdet er ikke det samme længere. Samtidig har tørken og mekaniseringen af landbruget gjort, at det har været sværere at holde produktionen i gang,” fortæller Said.

Det er tydeligt at mærke, at kærligheden til håndværket og kunsten ligger utroligt dybt i Said. Han fortæller, at man slet ikke kunne drive en butik som hans uden kærligheden til faget. Derfor kunne han alligevel ikke helt sætte sig hjem i sofaen, da han egentlig havde lukket butikken i 2015. Han kunne ikke holde sig væk og derfor kan han nu fejre sine 50 år i Danmark og begyndelsen på sit danske tæppeeventyr med 50% på alle varer i butikken.

Kontakt
House Of Persia
Adresse: Scandinavian Congress Center
Margrethepladsen 3, plan 3
8000 Aarhus C
Hjemmeside: https://houseofpersia.dk/

Mandag – Fredag 11-17.30
Lørdag 11 – 15
Første og sidste Søndag i hver måned 11- 16
Telefon: +45 23 60 41 71 / +45 27 59 70 20

I samarbejde med House Of Persia